Wednesday, April 27, 2011

Untuk Mu Loloq


April 24, 2011

Sepatutnya aku jumpa kuci hari ini untuk serahkan hasil lukisan kepadanya. Alhamdulillah langkah kanan aku hari ini, Kuci offer untuk tonton konsert "Untuk Mu Loloq". Setelah sekian lama tidak pergi menonton konsert, kegembiraan ini aku kongsikan bersama isteri tersayang bersama-sama ke konsert.

Sepanjang 2 jam berada di Panggung Sari Istana Budaya, pengalaman terbaik dan mengimbau kenangan yang aku pernah bermalam selama 7 hari 6 malam di belakang tabir Panggung Sari untuk menyiapkan kerja-kerja membuat prop. Pernah berkhidmat untuk Arwah Hani Mokhsin dalam pembikinan set teater Ronggeng Rokiah tahun 2002.

Imbauan untuk malam ini terkabur apabila dendangan lagu-lagu dari penyanyi Ella, Ali, Tam, Ramli Sarip dan Dato M Nasir mula menusuk ke dalam gegendang telinga. Karya-karya penulisan lirik dari arwah Loloq di hayati dan di ikuti dari setiap bait patah perkataan yang dialunkan dengan tempo musik, pada masa ketika dahulu lagu-lagu ini pernah 'hit' mendapat tempat teratas carta lagu popular. Kini dendangan kembali mengigatkan betapa arwah Loloq punyai karisma yang tinggi dan kaya dengan curahan idea-idea penulisan lirik yang tinggi nilai seninya.
No comments: